Samenvatting

Madison Gray, een meisje dat zichzelf Blue noemt,  heeft ernstige psychische problemen. Madison kampt met een dubbelleven met allerlei waanbeelden, hallucinaties en ingebeelde gebeurtenissen die voor haar realistisch zijn. Er zijn verschillende dingen waarvan zij denkt dat het echt is, maar wat uiteindelijk niet echt blijkt te zijn.

Toen Madison acht jaar was, overleed haar vader. Madison heeft altijd gedacht dat hij is omgekomen tijdens een bankoverval. Volgens haar zou hij een bankoverval gepleegd hebben, zodat hij de maffiabaas geleend geld kon terug betalen. In de werkelijkheid is het echter zo dat haar vader aan kanker overleden is. Na de dood van haar vader, is Madison samen met haar moeder gaan wonen. Madison zelf denkt echter dat ze in een armoedige en gewelddadige buurt woont en dat haar moeder aan de drugs zit. Het tegendeel is echter waar: Madison is woonachtig in een nette buurt en haar moeder is niet verslaafd aan de drugs.

Na haar vaders dood, veranderde Madisons leven. Van een leuk en spontaan meisje veranderde ze al snel in een meisje met psychologische problemen. Ook haalde ze altijd goede cijfers op school, maar haar schoolprestaties werden zo slecht dat ze met de hakken over de sloot over ging. Op een gegeven moment weigerde Madison nog te praten met mensen uit haar omgeving. Op haar dertiende werd ze daardoor gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting.

Volgens Madison was haar vader vermoord door de maffiabaas James. Madison is woedend op hem en is vastberaden om hem te vermoorden. Als ze hem voor haar gevoel ergens tegenkomt, besluit ze om hem te achtervolgen.

Na haar vaders dood, heeft Madison een liefde ontwikkeld voor het boek ‘The Wizard of Oz’. Ze is zo verslaafd aan dit boek geraakt, dat het voor haar nog haar enige werkelijkheid is. Ze draagt het boek altijd met zich mee, zodat ze kan vluchten uit de werkelijkheid.

Naast James, komt de zeven jaar oudere Charlie Von Dane ook ineens in haar leven. Charlie is een jongen die in een buurtwinkel een paar straten verderop van haar huis woont. 
Achteraf blijkt dat Charlie echt een jongen is die in de buurtwinkel vlakbij Madison haar huis woont. Wat ze zich echter heeft ingebeeld is dat ze allebei verliefd op elkaar raakten en veel persoonlijk contact met elkaar hadden. Madison heeft zich altijd ingebeeld dat Charlie ook een liefde had voor het boek en de verfilming van ‘The Wizard of Oz’.  Regelmatig beeldt ze zich in dat ze bij Charlie thuis komt. Op een gegeven moment vertrouwt ze hem in haar verbeelding zo erg, dat ze langzaamaan tegen hem durft te praten. Jarenlang heeft ze tegen niemand een woord gezegd, maar ze hallucineert dat ze met Charlie wel durft te praten.

In Madison haar hallucinaties achtervolgt ze James nog steeds. Regelmatig bedenkt ze zich hoe ze hem het beste kan vermoorden. Uiteindelijk weet ze bij haar ex-stiefvader een pistool te bemachtigen. Als ze naar de woning van James gaat, schiet ze Charlie en zijn vriendin neer. Ineens beseft Madison zich dat ze haar beste maatje doodgeschoten heeft. Ze gaat naast Charlie liggen, totdat de politie arriveert.

Als de politie aankomt bij Charlies huis, wordt Madison in de foetushouding voor zijn woning aangetroffen. Madison blijkt alles gehallucineerd te hebben. Ze heeft niemand vermoord. Sterker nog: Charlie blijkt Madison te herkennen uit zijn winkel, maar heeft nooit persoonlijk contact met haar gehad.

Omdat Madison zo in de war is, wordt ze naar een psychiatrische instelling gebracht. Hier wordt van haar verwacht dat ze met haar psychiater Jeremy Stewart praat. Madison weigert echter nog steeds te praten. Met behulp van briefjes met teksten, probeert ze met Jeremy te praten. Omdat Madison weigert te praten, verloopt de communicatie erg stroef. Toch weet Jeremy al snel een diagnose te stellen: Madison krijgt als diagnose schizofrenie. Met behulp van verschillende therapieën en medicatie, hoopt iedereen dat Madison weer terugkomt in de werkelijkheid.

Om het verloop van Madisons ziektebeeld te bespoedigen, besluit Jeremy dat het een goed idee is dat ze Charlie in het echt gaat ontmoeten. Madison denkt namelijk nog steeds dat ze Charlie echt gekend heeft en hem en zijn vriendin een tijdje geleden doodgeschoten heeft.

Op het moment dat Madison Charlie ziet snapt ze het niet meer. Ze is er nog steeds van overtuigd dat zij Charlie had doodgeschoten en dat hij niet meer leeft. Als Charlie haar vervolgens vertelt dat ze elkaar helemaal niet kennen, snapt ze het helemaal niet meer. Ze slaat psychisch helemaal door en wordt door de verpleging naar haar kamer gebracht. Hier gaat ze verder met hallucineren en gaat ze terug naar de tijd dat haar vader nog leefde.

 

 

 

 

Tijd

Het verhaal begint als de hoofdpersoon van dit verhaal, Madison, dertien jaar is. In een rapport van haar psychiater staat dat Madison op vijftienjarige leeftijd wordt opgenomen. De verteltijd van het verhaal is dus twee jaar. Madison is in 1999 geboren. Omdat Madison dertien jaar is als het verhaal begint, zal het verhaal zich van 2012 tot 2014 afspelen.

Ruimte

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Marlinville. Daarnaast heeft de hoofdpersonage Madison toen ze jong was in Florida gewoond. Hier heeft Blue het wel eens over, maar het verhaal zelf speelt zich daar niet af.

 

Perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Dit is al gelijk aan het begin van het boek duidelijk. De verteller is Madison, in het verhaal ook wel Blue genoemd. Als lezer lees je haar gedachtes en handelingen, waardoor je je als lezer volledig in kunt leven in Madison. Om het inlevingsvermogen van de personage te vergroten, wordt er veel gebruik gemaakt van details. 

 

'Ik begon te rennen. De gang door. Ik voelde Marilyns ogen in mijn rug prikken. Ik rende de donkere trap af, gleed uit, viel, voelde het schaven van de huid van mijn knieën en schenen. Daar lag ik op de grond, buiten adem. Krabbelde overeind, en rende verder naar beneden, meer trappen af, de voordeur uit. Aan het einde van de straat hield ik stil. Een dun straaltje bloed liep langs mijn been omlaag.' 

Personages

Jeremy Stewart

Jeremy Stewart is de psychiater van Madison Gray. Hij doet er alles aan om met haar te communiceren, maar helaas weigert ze ook bij Jeremy te communiceren. Toch probeert Jeremy met heel veel geduld Madison te helpen.

 

James

James is volgens Madison de maffiabaas van Oliver. In werkelijkheid bestaat James niet.

 

Mona Gray

Mona Gray is de moeder van Madison Gray. In werkelijkheid is ze een scenario schrijfster. Madison Gray denkt echter in haar hallucinaties dat haar moeder Daisy heet, cocaïne verslaafd is en haar mishandelt. In werkelijkheid is Mona een lieve vrouw die het beste met haar dochter voor heeft.

 

Oliver Gray

Oliver Gray is de vader van Madison Gray. In werkelijkheid is hij overleden aan kanker, maar Madison denkt dat hij is vermoord. Haar vader zou namelijk wegens geldproblemen een bank overvallen hebben, om zo aan geld te komen. Met dit geld kon hij zijn maffiabaas zijn gemaakte schulden terug betalen.

 

Charlie Von Dane

Charlie Von Dane is een jongen die in de buurt van het huis van Madison in een buurtwinkel werkt. Omdat Madison wel eens in deze winkel komt, kent ze Charlie van gezicht. In haar hallucinaties denkt ze echter dat ze hem persoonlijk kent. Uiteindelijk hallucineert Madison dat ze Charlie en zijn vriendin heeft vermoord.

 

Madison Gray

Madison Gray, geboren op 24 juni 1999, noemt zichzelf ‘Blue McGregor’. Ze heeft altijd een leuk en onbezorgd leven gehad. Na de dood van haar vader verandert ze echter. Ze krijgt psychologische problemen en blijkt uiteindelijk aan schizofrenie te lijden.

Thema

Psychische afwijking is het thema van het verhaal. Madisons leven bestaat uit waanbeelden en hallucinaties. Na de dood van haar vader zijn haar psychologische problemen begonnen. De hallucinaties gaan van kwaad tot erger. Madison leeft op een gegeven moment in een wereld die helemaal niet bestaat. Ze denkt bijvoorbeeld dat haar moeder haar mishandelt en dat haar moeder aan de drugs zit. Daarnaast denkt ze dat haar vader vermoord is door  James. Ze is vastberaden om deze man ook te vermoorden. Uiteindelijk beeldt Madison zich in dat ze Charles (een jongen uit haar buurt) en zijn vriendin vermoord. Gelukkig is dit nooit gebeurd en wordt Madison op tijd opgenomen in een psychiatrische instelling. Hier krijgt ze de diagnose schizofrenie. Met behulp van allerlei medicatie en therapieën is het de bedoeling dat Madison weer terug komt in de realiteit.

 

 

Titelverklaring

In het verhaal leidt de hoofdpersonage Madison een dubbelleven. Door haar ziekte schizofrenie weet ze het verschil tussen de werkelijkheid en haar eigen gedachten niet meer. Madison leeft in een heel ander leven dan in de werkelijkheid. Er zijn verschillende dingen waarvan zij denkt dat het de werkelijkheid is, maar wat in werkelijkheid helemaal niet waar blijkt te zijn.

 

In het verhaal wordt dus elke keer een onderscheid gemaakt tussen twee werelden: de werkelijkheid, en het gehallucineerde leven van Madison. In het verhaal zelf wordt hiermee een vergelijking gemaakt met de overleden vader van Madison, Ollie. Omdat Madison denkt dat er nog een wereld achter de regenboog is (wat wij ook wel de hemel noemen), insinueert ze daarmee dat er twee verschillende werelden zijn. En dat is precies waar Madison mee kampt: ze leeft (onbewust) in twee verschillende werelden

 

Interview met Madison

Hoe is jouw vader overleden?

'Mijn vader is vermoord. Door James. Hij was de maffiabaas van mijn vader voor wie hij moest werken. Maar dit bleek ook een van mijn hallucinaties te zijn. Ik heb moeten accepteren dat mijn vader uiteindelijk is overleden aan kanker en dit was echt  een moment waarbij ik alles in mijn hoofd even moest omzetten.

 

Hoe belangrijk is het boek 'The Wizard of Oz' voor jou?

'Dit boek is heel belangrijk voor mij en dat zal het ook blijven. Dit boek heb ik gekregen van mijn vader voordat hij overleed. Ik neem deze altijd mee, zodat ik kan vluchten van de werkelijkheid wanneer dit moet.'

 

Wanneer ga je weer praten?

'Na de dood van mijn vader heb ik me heel erg afgesloten van iedereen. Ik wilde alles nog even verwerken. Eerst wil ik alles op een rijtje hebben in mijn hoofd, zodat ik geen domme dingen zal doen in mijn omgeving wat anderen in gevaar kan brengen. Ik word nu behandeld in een instelling, die mij heel goed op weg helpt. Als dit allemaal goed gaat én als ik niet meer hallucineer, zal ik me meer openstellen.'

 

Wanneer ga je van je moeder houden?

'Mijn moeder zit aan de drugs, althans dat dacht ik, maar dit is niet zo. Ik was zo in de war dat ik zelfs hallucineerde over mijn eigen moeder. Toen ik werd behandeld, is mij duidelijk gemaakt dat mijn moeder helemaal niet verslaafd is aan drugs. Integendeel wilde mijn moeder me helpen en ik heb dit haar moeilijk gemaakt. Ik neem het mezelf nog steeds kwalijk. Ik wil de tijd inhalen waarin ik haar haatte en niet accepteerde. Ik heb gemerkt dat het leven kort is en dat je hiervan moet genieten nu het nog kan.'